Några bilder från AGJ sommaren 1998


Trots en regnig och kall sommar har det kommit ganska många besökare till AGJ. Museijärnvägen är ett populärt utflyktsmål bland barnfamiljerna - och AGJ kan utan överdrift kallas för "barnens järnväg". Ett besök vid AGJ är en spännande upplevelse för många av de små. Den lilla flickan i fönstret på vagnen följer noga vad som händer på stationens plattform.

För AGJ har sommarens trafik medfört en del problem och improvisationer, framför allt på loksidan. Inte något av våra trafiklok är i riktig toppform. Lok nr 6, det lok som i första hand skulle gå i tågen, har krånglat en hel del. Just nu är loket avställt, till följd av otätheter i fyrboxen. Lok nr 5, som stått i reserv, har i all hast fått sättas i drift. Under slutet av sommaren blir det detta lok som tillsammans med lok nr 3 kommer att dra tågen vid AGJ.

Som situationen ter sig för tillfället, är det mycket osäkert om det blir någon tvåtågstrafik med ånglok vid AGJ nästa sommar. Flera stora pannjobb väntar och i den lilla verkstaden i Anten är spårutrymmet högst begränsat. Så passa på att åka nu medan vi ännu kör med två ångtåg.

Kvarnabo en torsdag. Lok nr 6 har stannat för vattentagning och mängder av resenärer strömmar av för att se när man fyller vatten i lokets tankar.

Det är inte så många år sedan AGJ bara körde på söndagar. Så började vi köra några turer på tisdagar under högsäsongen, ökade så ut med några turer även på torsdagar. Sedan 1997 kör vi tre turer varje tisdag och torsdag under semesterperioden. Denna satsning måste betraktas som mycket lyckad.

Många av de barn som besöker AGJ har aldrig åkt ångtåg tidigare. Det pysande och frustande loket är något levande, och när tåget så stannar i Kvarnabo för att ta vatten, måste man givetvis ut för att titta.

Tåget gör ett 10 minuter långt uppehåll i Kvarnabo. Man fyller vatten från den s k vattenhästen och lokeldaren går runt loket och kontrollerar så att hjullagren inte går varma. Han fyller även på lite olja här och där.

Om man inte är intresserad av loket kan man ändå stiga av för att njuta av den vackra utsikten över sjön Anten. På andra sidan sjön ser man Långareds kyrka och skogklädda åsar.

Fler bilder från AGJ 1998 


Stig Lundins bildsidor * Stigs historiska hemsida * Stigs hemsida om AGJ

Copyright © Stig Lundin 1998-2009