Lite information om Stig Lundin


Föregående sida
*
Nästa sida

Sommaren 1949 hyrde mina föräldrar ett sommarnöje åt familjen vid Flogsta,  en liten bit utanför staden. På den tiden var Flogsta en lantlig idyll med kor, hästar och får som betade i hagarna. Det fanns även några tjurar som man fick akta sig för. Vi hyrde av Bror och Gully Hållén som ägde Flogsta gård.  Den första sommaren bodde ladugådskarl Jonsson  i en av lägenheterna i huset, men från sommaren 1950 hyrde min morbror Gösta Karlsson den "andra" lägenheten åt sin familj.  Ute på landet var vi många barn. Det var jag, min yngre bror Hans, mina kusiner Gunilla och Agneta, våra lekkamrater Agneta Jansson och Monika Wall, som bodde strax intill på somrarna, och så Barbro och Ulla Lindström som bodde i ett litet sommarhus lite längre bort, närmare Berthåga.

Det var väldigt spännande att komma ut på landet. Vi var ofta i ladugården och tittade när man mjölkade korna.  Den ko som stad närmast innanför dörren i ladugården var nr 9 Stinta. Hon var vår favorit bland korna. Ibland fick hon och de andra korna små kalvar som var jättegulliga. Ko nr 1 var Irma, nr 4 Rosita och nr 7 Haga, som var ledarko med bjällra runt halsen. Man hade bara 7-8 kor och mjölken kördes med häst och vagn (Håga arbetshems häst) in till mejeriet i Uppsala. Hågas kusk hette August. Bondgårdens egen häst hette Pärlan. Hon var aldrig in till stan utan användes mest när man hässjade hö ute på ängarna och körde hölass hem till gården. Tänk vad spännande det var att få vara med och hålla i tömmarna när man bara var 7 år.  Pärlan var en  gammal häst och hon hittade i stort sett själv.

På bondgården fanns även några ladugårdskatter och de kom ofta till vårt sommarhus och hälsade på.  Den ena katten döpte Agneta Jansson till "Gråtass" och den andra kallade vi på Monika Walls förslag för "Maja" - fast det var en hankatt. Sedan fanns det får med snå lamm som betade i en hage nära oss. En bit bort genom skogen fanns "anddammen" där änder brukade hålla till med sina små andungar. I skogen kunde man även få se grävling, räv och ugglor. Räven smög sig ibland fram till gården och norpade en höna. Ugglorna kom fram på kvällen och då hände det att pappa tog oss med ut i skogen för att få en skymt av dem. Vi hade sommarnöje i Flogsta till 1955, då min pappa istället ropade in ett gammalt soldattorp vid Sävja nära Bergsbrunna på auktion. Vår sommaridyll i Flogsta är borta sedan länge och där reser sig sedan många år tillbaka höga hus i det som en gång var vår skog. På åkrarna och ängarna är det fullt med radhus, villor och hyreshus. Inte heller Enköpingståget som tuffade fram över gärdena finns kvar.

På hösten 1950 började jag i skolan. Första och andra klass gick jag i Kungsängsskolan, som låg bara ett kvarter ifrån där vi bodde vid Dragarbrunnsgatan 73. Kungsängsskolan är borta sedan länge och där reser sig de modernare delarna av Samariterhemmets sjukhus. Min fröken hette Sigrid Johnsson. I tredje och fjärde klass gick jag i Balder, som var ganska långt bort på Kungsgatam. Där hade jag Karin Kihlbom som fröken. Hösten 1954 började jag i realskolan i Högre Allmänna Läroverket där vi hade många olika ämnesinriktade lärare. Efter realexamen 1959 blev det gymnasiet och studentexamen 1963.


Föregående sida
*
Nästa sida

Copyright © Stig Lundin 2008