Stig Lundins historiska hemsida

För 100 år sedan var järnvägen något av livsnerven i samhället. I många fall var de små järnvägarna en viktig grundfaktor för det moderna industrisamhällets framväxt.

Anten - Gräfsnäs Järnväg visar en bit av vår kulturhistoria som är på väg att försvinna. Jag kommer här att presentera något om de svenska järnvägarna ur ett historiskt perspektiv.

Ett enkelt sätt att snabbt söka sig fram är att välja "järnvägsstationer" eller "järnvägskartan 1916" och sedan klicka vidare till önskad station eller sidolinje. Tidtabellerna har jag i de flesta fall gjort "klickbara", så det går att söka sig fram även via dessa.

Det finns en rad kartor på nätet som kan vara av intresse för den historiskt intresserade. Vi har kartor.eniro.se, dit jag i många fall satt länkar till stationer. Väl där kan man  dra kartorna, växla mellan olika karttyper och ändra storlek för att se hur det är i modern tid på olika orter. Ett i flera fall intressant alternativ är www.hitta.se, som liknar eniro. Länskartor och Lantmäteriets historiska kartor är också mycket intressanta.   På senare år har även Gogle maps tillkommit. Förutom fina satellitbilder finns där en funktion (liten gubbe) som gör att man kan följa en gata eller väg och se hur omgivningen ser ut. Skriv in önskad ort i den sökruta som kommer upp.

På en del stationer "Sida 2" har jag satt länkar till www.hitta.se så att man kan få en uppfattning om hur det ser ut där nuförtiden. Ibland får man då upp en Sverige-bild.. Klicka på storlek 8 nedtill på bilden så blir det rätt (den står felaktigt på storlek 2). På nutidskartan bredvid länken har jag ibland markerat stationshusets läge med en ring. 

På en del stationer sätter jag efterhand direktlänkar till satellitbilder från Eniro, hitta.se och Gogle maps.

Min mail-adress. stig.lundin(snabel-a)gmail.comSpårvidd 891 mm

Copyright © Stig Lundin 1998-2009